Zo kun je het beste omgaan met stress

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met situaties om te gaan en we moeten elkaar er niet om veroordelen. Zo zijn er mensen die lachen op begrafenissen en huilen bij een aflevering van ´Friends´. Omgaan met stress is complex en voor niemand leuk, maar voor de één iets gemakkelijker dan voor de ander. Daarom raken sommigen overspannen terwijl anderen in soortgelijke omstandigheden vrolijk door kunnen werken. Toch zijn er een paar tips te noemen die voor iedereen nuttig zijn.

Omgaan met stress

Zoek je heil niet in verdovende middelen

Het lijkt vaak erg verleidelijk om in een stressvolle situatie toevlucht te zoeken tot alcohol of drugs. Een klein glaasje of één joint lijkt de pijn te verminderen, maar dit is verraderlijk omdat het een verslaving in de hand werkt. Juist in deze situaties dien je van de verdovende middelen af te blijven, ook als je er zeker van bent dat je mate kunt houden.

Neem anderen in vertrouwen

Niemand kan vervelende gebeurtenissen alleen verwerken en dat hoeft ook niet. Doe een beroep op je familie of vrienden of, als je je prettiger voelt bij een vreemde, op hulpinstanties. Dit maakt het voor jou makkelijker om met bepaalde situaties om te gaan en je normale leven weer op te pakken. Hoe uitzichtloos het soms lijkt, er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Fit

Las een pauze in voor het omgaan met stress

Neem een pauze van je dagelijkse leven. Je hebt maar één leven en zult dit goed moeten benutten. Als jij dus een tijdje met onbetaald verlof wilt gaan om jezelf beter te leren kennen tijdens een sabbatical in Tibet, dan moet je dit vooral doen. Ook als je na zorgvuldig een carrière opgebouwd te hebben, een jaar wilt backpacken door Zuid-Amerika, laat je dan niet tegenhouden. Waarschijnlijk is het precies wat je nodig hebt.