6 signalen dat je met een narcist te maken hebt

Wat is het verschil tussen een narcist en een persoon die en hoog zelfbeeld heeft? De volgende signalen van een narcist kunnen dit voor je verduidelijken.

  • Laag zelfbeeld.

Narcisten lijken erg vol van zichzelf. Ze lijken een enorm ego te hebben. In werkelijkheid is dit een verdedigingsmechanisme. De narcist voelt zich superieur ten opzichte van anderen, maar hebben eigenlijk een laag zelfbeeld. Als je kind bent van een narcistische ouder of partner, dan zul je waarschijnlijk deze signalen herkennen.

  • Houdt van gevleid worden.

Een narcist houdt ontzettend van te horen hoe goed hij/zij is. Ze geloven elk woord die je over hen zegt en nemen de meest overdreven vleierij graag aan. Ze zijn ervan overtuigd dat ze recht hebben op deze goedspraak. Wanneer ze niet de complimenten krijgen die ze graag willen, vragen ze je erom. Bijvoorbeeld “Wat vind je van mijn haar vandaag, ziet het er goed uit?”

  • Ze houden van drama.

Narcisten houden ervan om in het midden van de aandacht te staan. Daarom verschijnen ze regelmatig bij reality series op tv. Het is vermakelijk om naar te kijken, totdat dit soort types daadwerkelijk in je leven voorkomen.

  • Ze zijn jaloers.

Narcisten zien zichzelf altijd beter. Ze zijn ontzettend competitief en kunnen niet tegen hun verlies. Ze kunnen het daarom heel slecht hebben als ze het idee krijgen dat een ander beter is. Dan ontstaat heftige jaloezie.

  • Gebrek aan empathie.

Een zeer heftig kenmerk van een narcist is het gebrek aan empathie. Ze streven naar het hoogste en zullen alles opgeven om het te bereiken. Al moeten ze over de ruggen van anderen klimmen. Narcisten hebben de neiging om te profiteren van anderen zonder hen hiervoor te erkennen. Ze denken namelijk niet aan de gevoelens van anderen.

  • Haastig.

Veel narcisten zijn onopvallend. Omdat ze daadwerkelijk succesvol zijn in de dingen die ze doen, vallen de narcistische eigenschappen minder op. Er is ook een haastige narcist die in de kleinste situaties zijn ware gevoelens laat zien. Deze narcisten kunnen bij het geringste ontploffen. Ze zijn ijdel, onzeker en kijken op andere neer. Dit is bij hen erg zichtbaar. Ze gebruiken mensen en laten ze dan vallen. Deze narcisten zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ‘vrienden’.

Bij een narcist gaan de gevoelens veel dieper. Een narcist denkt vroeg of laat alleen aan zichzelf. Dan laat hij/zij de ware persoon zien.