Wat is een frameprothese?

Bij het verlies van tanden en/of kiezen is het soms lastig een keuze te maken uit alle opties voor vervanging. Kies je voor een brug, kroon of implantaat? Wil of je kan hier geen keuze uit maken dat is er de optie van een frameprothese.

Een frameprothese is een klein metalen frame met daarop kunsthars waar de verloren tanden of kiezen op worden geplaatst. De kunsthars krijgt daarbij de kleur van het tandvlees en door gebruik te maken van het  frame kan je meerdere tanden en kiezen tegelijk vervangen. Hierbij hoeven de tanden en kiezen niet naast elkaar te zitten of aan dezelfde kant van het boven- of ondergebit.

Waarom een frameprothese
Niet iedereen kan in het gebit een vaste implantaat, brug of kroon verdragen. Of misschien vindt je het idee er achter niet prettig. Een frameprothese wordt vastgehouden door uw eigen tanden en drukt daarom niet op het tandvlees. Ook het kauwen en de druk die daarbij ontstaat wordt verdeeld over uw eigen tanden, waardoor het tandvlees niet extra belast wordt.

Een frameprothese kan je gemakkelijk uit de mond nemen. Daardoor is er ook de mogelijkheid de prothese gedurende de nacht uit de mond te halen. Vooral voor mensen die bijvoorbeeld knarsetanden of met gespannen kaken slapen kan dit onnodige slijtage voorkomen. Belangrijk is dan wel de prothese te bewaren in een glas water om uitdroging te voorkomen.

Het aanmeten van een frameprothese
Bij een eerste afspraak met de tandtechnicus of specialist zullen er afdrukken gemaakt worden van het gebit. Hiervoor wordt een afdruklepel gemaakt waarin pasta zit, die een mooie afdruk maakt van het huidige situatie. Aan de hand hiervan wordt een frame gemaakt die je bij een volgende afspraak gaat passen. Is het frame goed, dan gaan de expert de tanden of kiezen er op plaatsen. Ook deze zal eerst gepast worden voordat de prothese definitief aangepast en klaar gemaakt wordt.

De eerste dagen
Het dragen van een frameprothese kan de eerste dagen nogal onwennig aanvoelen. Ook kunnen er wat gevoelige plekken ontstaan. Dit hoort allemaal bij het gewenningsproces en is niets om je zorgen over te maken. Doe de prothese in de nacht uit om de kaak wat rust te geven. Mocht het daarna toch niet goed voelen, ga dan nog een keer langs om eventueel wat dingen aan te passen.

Reinigen van de prothese
Omdat een frameprothese uit de mond genomen kan worden, kunnen er ook veel etensresten onder blijven zitten. Het is dan ook het advies om de prothese na elke maaltijd goed schoon te maken met een speciale tandenborstel die geschikt is voor de prothese. Het wordt afgeraden om daarbij tandpasta te gebruiken. Tandpasta is wat harder en bevat hele kleine schuurdeeltjes die het geheel kunnen beschadigen.

Als je de prothese schoon hebt gemaakt, vergeet dan ook niet de eigen tanden en het tandvlees te reinigen met een zachte tandenborstel. Natuurlijk kan je hierbij wel tandpasta gebruiken. Leg de frameprothese minimaal één maal per week in een badje met een speciaal reinigingsmiddel. Dit is te koop bij de drogist en apotheek.