De tandarts houdt je gebit in conditie

Je hebt een tandarts nodig om je gebit in goede conditie te houden. Een jaarlijkse controle door de tandarts hoort daarbij. Het komt vaak voor dat je zelf nog niet in de gaten hebt dat er iets mis is met je gebit. De tandarts kan door een inspectie zwakke plekken ontdekken. Dat gebeurt steeds vaker door een röntgenfoto te laten maken. Zwakke plekken zijn daarop in een zeer vroeg stadium zichtbaar en kunnen door het gebit thuis extra aandacht te geven zelfs herstellen. Als dat niet mogelijk is kun je een zwakke plek laten behandelen. Met een onzichtbare vulling kan je gebit er vaak weer tientallen jaren tegen.

Mondzorg voor iedereen

Het zou voor iedereen verplicht moeten zijn om wat lessen te krijgen in het verzorgen van je gebit. Want daar ontbreekt het bij een grote groep mensen aan. Uiteindelijk gaan ze pas naar de tandarts als ze pijn krijgen, maar dan is het al te laat. Het gebit heeft dan al zo veel schade opgelopen dat het nooit meer in optimale conditie te brengen is. Maar met een grondige renovatie, waarbij de slechte tanden en kiezen worden vervangen, en goede mondzorg zijn wel heel goede resultaten te behalen. Als je daarin geïnteresseerd bent kun je hierover in gesprek gaan met je tandarts.

De tandarts helpt bij ongelukken

Er is sprake van een echte calamiteit als je een ongeluk krijgt, waarbij je gezicht wordt geraakt. De kans is groot dat ook je gebit beschadigd raakt. De tandarts kan in dat geval ook helpen. Als de schade zeer ernstig is kan het gebit plaatselijk worden gerenoveerd. In dat geval worden de tanden waar nodig vervangen door protheses. Het is door de steeds betere technieken ook mogelijk om tanden en kiezen te voorzien van gedeeltelijke protheses.